Blog: Od ideje do objave

četrtek, oktober 19, 2017

Danes te spustim v zakulisje nastajanja objav na Mad about red. Čeprav zgleda bloganje precej enostavno, to ni. Do objave je kar dolga in zanimiva pot. Včasih daljša, spet drugič nastane v eni uri. Velikokrat so objave skrbno načrtovane, se pa zgodi tudi da si namislim poslikam, uredim in takoj spišem objavo. Tako kot recimo tole danes.


Načrtovanje
Ideje pišem v zvezek, vedno. Nikoli nimam pripravljenih osnutkov, ali kakršnih koli elektronskih zapiskov. Še vedno rada primem v roke zvezek in kuli, ponavadi več barvne in ideje zapisujem. Včasih se rodi čisto nepričakovano, včasih se usedem za zvezek in si zapišem par idej, spet drugič dobivam inspiracijo od soblogerk. V večini zapisujem samo naslove objav in oporne točke ali izdelke, ki jih želim omenit.

Fotografiranje
Ko se lotim fotografiranja vedno posnamem fotke za več objav. Slikam verjetno 1 ali 2x na teden. Pregledam zvezek, si pripravim izdelke in pripomočke in se lotim. Za vsako objavo posnamem par fotografij, ne pretiravam. Ponavadi je kotiček kjer fotkam precej razmetan ob koncu. In priznam, da prav sovražim potem vse te izdelke pospravljati nazaj na svoje mesto. ;) Ampak ker ponavadi slikam na sredi kuhinje na tleh, sem prisiljena izdelke ob koncu vedno pospravit. Zdaj me je že izučilo, da pred pospravljanjem preverim fotke na računalniku. Občasno se zgodi, da zgledajo na majhnem ekranu fotoaparata res dobro, potem pa na računalniku ne izpadejo niti pol tako dobro.

Obdelava fotografij
Ponavadi ob koncu vedno pregledam fotke iz vsake skupine izberem 5-10 najljubših ostale zbrišem takoj. Potem pa se obdelava nadaljuje, ko je že pripravljena objava. Ne maram preveč urejati fotk, kar se tudi vidi. Moj računalnik je počasen in je urejanje lahko muka, ko čakaš, da premleje vse ukaze :D Večinoma samo malo popravim osvetlitev in obdelava je zaključena. Shranim jih v format primeren za spletne strani in prilagodim velikost.

Pisanje besedila
Je včasih najbolj zamuden del, velikokrat pa objava steče zelo preprosto. Zgodi se, da imam kakšno blokado in enostavno ne najdem pravih besed, za določen izdelek. Najraje pišem tematske objave, najmanj od vsega pa suhoparne ocene izdelkov, te mi enostavno ne gredo tako dobro kot ostalim. Ene izmed meni ljubših so sigurno 5 Nasvetov. Velikokrat na sredini obupam. Določene objave mi vzamejo preveč časa, pa potem niti ne izpadejo tako dobro, pa raje obupam. Nikoli ne objavim nekaj, samo zato, da je objava na blogu. Se zgodi, da grem čez čas potem čez osnutke in besedilo steče čisto preprosto, določene objave pa nikoli ne pridejo na blog. Pisanje pod prisilo, da nekaj morem mi enostavno ne gre.

Ko je objava dokončana, besedilo spisano, super fotke dodane vedno preverim pred objavo kako izgleda na blogu in še vsaj 2x preberem besedilo. Pa se kljub vsemu zgodi, da so še napake. Ampak to je moj blog z napakami vred. Žal za njim stoji ena oseba, ki stori vse delo in ni lektor besedil ;)

Priznam, da ko objavo delim javno, čisto iz firba še kakšno minutko spremljam analitiko v živo, ker me res zanima odziv. Komentarjev se še vedno razveselim kot majhen otrok. Po 8 letih bloganja, verjetno sedaj še bolj, kot pred leti. Saj so postali prava redkost :P
Takole nekako izgleda nastanek objave na Mad About Red.

Če si blogerka imaš podobno zaporedje? oz. kako se objav lotiš?
Če pa si bralka blogov, si vedela da je za eno obajo toliko dela? Včasih več ur ali celo dni? ;)

You Might Also Like

3 Comments

  1. Včasih je res težko zbrati besede. Je lažje povedati kot napisati.😀 Pri fotografijah imava pa isti problem, misliš, da so ok, na računalniku pa ni pravega efekta.😉

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelo podobno je tudi pri meni :)

    Ko fotkam, fotkam ponavadi 3-5 ur in naredim slike za objave skozi cel mesec, haha.

    Redko je, da objava nastane od A-Ž v enem dnevu, je preveč dela :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Joj, tudi pri meni je zelo podobno, vključno s tistim groznim sovraštvom do pospravljanja hlevčka, ki nastane ob fotkanju. Ponavadi se moram za kakšno dekoracijo še boriti z mačko ali sinčkom, da lahko pospravim :) Mi je pa po drugi strani pisanje enostavno - če bi kdo fotografiral namesto mene, bi imela lahko 30 objav na mesec :)

    Super objava!

    OdgovoriIzbriši

Hvala za komentarje. Vedno preberem vse z velikim veseljem ♥

Subscribe